Καλέστε μας
210 251 9033 / 6984 180347
Επισκεφθείτε μας
Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια
Ζητήστε ραντεβού
Εύκολα και γρήγορα!

Άρθρα

5 tips για να μην φοβάται το παιδί σας τον οδοντίατρο

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο;

Φυσικά!

Ακολουθήστε τις συμβουλές της ειδικού μας και σύντομα θα δείτε ότι η οδοντιατρική καρέκλα τελικά θα του αρέσει!

1. Ξεκινήστε νωρίς

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει ένα παιδί να επισκέπτεται τον οδοντίατρο, τόσο το καλύτερο. Η επαφή του παιδιού από μικρή ηλικία με τον οδοντίατρο καθώς και τον χώρο του ιατρείου, θα το βοηθήσει να συνηθίσει τη διαδικασία.

Είναι πολύ πιο δύσκολο για ένα παιδί να έχει τη πρώτη του γνωριμία με το οδοντιατρικό περιβάλλον όταν έχει ήδη «πονέσει» σε κάποιο δόντι και χρειάζεται θεραπεία. Αντιθέτως, ένα παιδί που θα έρθει για τον προληπτικό έλεγχο των δοντιών του μόλις αυτά έχουν εμφανιστεί στο στόμα, θα έχει μια πιο ευχάριστη εμπειρία.

2. Χρησιμοποιήστε απλά λόγια

Προσπαθήστε να προετοιμάσετε το παιδί σας χωρίς να προσθέσετε πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την επίσκεψη. Η λεπτομερής περιγραφή θα γεννήσει στο παιδί απορίες που αφορούν περαιτέρω θεραπεία (όπως σφραγίσματα), που πιθανώς να μη χρειαστεί ποτέ. Η διαδικασία αυτή θα αγχώσει το παιδί χωρίς λόγο.

Αφήστε τον οδοντίατρο να εξηγήσει στο παιδί τη διαδικασία του ραντεβού βήμα προς βήμα. Μια συνήθης φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γονείς είναι: «Ο οδοντίατρος απλά θα δει το χαμόγελό σου και θα μετρήσει τα δόντια σου».

Μη χρησιμοποιείτε επουδενί λέξεις όπως «ένεση», «πόνος», «τροχός».

3. Πείτε στο παιδί ότι θα πάει στον οδοντίατρο, που έχει ένα μαγικό διαστημόπλοιο και θα κάνουν μαγικά μαζί!

Μία επίσκεψη θα σας πείσει πως μπορεί το παιδί σας να αγαπήσει πραγματικά τον οδοντίατρο και με αυτόν τον τρόπο να μην αποκτήσει ποτέ φόβο για αυτόν και κατ’ επέκταση δεν θα παραμελήσει τη στοματική του υγεία.

4. Μην παίρνετε το παιδί μαζί στη δική σας οδοντιατρική επίσκεψη

Το παιδί δεν είναι ανάγκη να νιώσει τη πιθανή δική σας ανησυχία για μια οδοντιατρική θεραπεία στην οποία θα υποβληθείτε. Αντιλαμβάνεται το άγχος και την ανησυχία των γονιών του ακόμα και όταν αυτή δεν εκφράζεται λεκτικώς.

Επιπλέον δεν θα ήταν σωστό να ακούσει λέξεις όπως «απονεύρωση» ή «εξαγωγή» κατά την συζήτησή σας με τον οδοντίατρο.

5. Δώστε έμφαση στη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής

Και διαβάστε μαζί του εικονογραφημένα βιβλία όπως «Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», «Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας», «Ουπς, δόντια καθαρά είναι πάντοτε γερά».

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως ένα παιδί χωρίς φόβο για τον οδοντίατρο θα αποτελέσει μελλοντικά έναν ενήλικα με υγιές στόμα χωρίς οδοντικά προβλήματα.


Η Πανδημία Κορωνοϊού (Covid-19), τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, επιτάσσει κάποια αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα λάβουμε στο ιατρείο μας με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια, το καθημερινό βούρτσισμα και η φροντίδα τους είναι απαραίτητα. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.

Oι λόγοι για συμμετοχή σε αθλήματα και σωματική δραστηριότητα είναι πολλαπλοί, όπως η χαρά και η χαλάρωση, ο ανταγωνισμός και η ευγενής άμιλλα, η κοινωνικοποίηση, η συντήρηση και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας.


 • Διεύθυνση

  Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια

 • E-mail

  info@moldovani.gr

 • Τηλέφωνο

  210 251 9033 / 6984 180347

 • Ωράριο Λειτουργίας

  Δευτέρα: 09.00 - 17:00 Τρίτη: 12.00 - 21.00 Τετάρτη: 12.30 - 21.00 Πέμπτη: 13.00 - 21.00 Παρασκευή: 09.00 - 17.00