Καλέστε μας
210 251 9033 / 6984 180347
Επισκεφθείτε μας
Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια
Ζητήστε ραντεβού
Εύκολα και γρήγορα!

Νάρθηκες

Νάρθηκες Βρυγμού

Ο νάρθηκας σταθεροποίησης είναι μια κινητή συσκευή κατασκευασμένη από διαφανές ακρυλικό, η οποία φτιάχνεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή και εφαρμόζει στα δόντια του με ακρίβεια.

Ο νάρθηκας σταθεροποιήσης χρησιμοποιείται σε ασθενείς μας με βρυγμό, σε μια παραλειτουργική δηλαδή δραστηριότητα, κατά την οποία οι ασθενείς σφίγγουν ή τρίβουν πολύ τα δόντια τους κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου.

Σκοπός της χρήσης του είναι να προλάβει τις συνέπειες του βρυγμού στο δόντια και στους μύες της γνάθου.

Χρησιμοποιείται επίσης για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των ασθενών με προβλήματα στην Κροταφογναθική Διάρθρωση. Βοηθά στην ελλάτωση του πόνου, στην χαλάρωση των μυών και στην αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές στην λειτουργία των μυών ή της άρθρωσης.

Μπορεί να τοποθετηθεί στην άνω ή στην κάτω γνάθο, αν και για λόγους ευκολίας προτιμούμε να τον κατασκευάζουμε ώστε να εφαρμόζει στα δόντια της άνω γνάθου.

Ο νάρθηκας σταθεροποίησης έχει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι κατασκευασμένος από σκληρό διαφανές ακρυλικό και αποδίδει σημειακές επιφάνειες κατά την σύγκλειση με τα δόντια της άλλης γνάθου.

Παράλληλα βοηθά στην σταθεροποίηση της θέσης της κάτω γνάθου σε μια θέση που είναι η πιο λειτουργική και φυσική θέση για την γνάθο, θέση που οι οδοντίατροι ονομάζουμε κεντρική σχέση.

Προκειμένου να πληροί αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το κατάλληλο πάχος το οποίο είναι διαφορετικό από ασθενή σε ασθενή και να ρυθμίζεται κατάλληλα πριν την παράδοση του στον ασθενή μας. Ρυθμίζεται επίσης κάθε φορά που ελέγχουμε τους ασθενείς μας στον τακτικό εξαμηνιαίο έλεγχο.

Κροταφογναθική Διάρθρωση- Φυσιολογία Στοματογναθικού πόνου

Η Κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΦΓΔ) συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο.

Αν τοποθετήσετε τα δάκτυλα σας μπροστά από τα αυτιά σας και ανοίξετε το στόμα σας, μπορείτε να αισθανθείτε την άρθρωση στα πλάγια του κεφαλιού σας.

Η κίνηση της άρθρωσης, μας επιτρέπει να μασάμε και να χασμουριόμαστε.

Όταν ανοίγουμε το στόμα μας, οι στρογγυλές απολήξεις της κάτω γνάθου που λέγονται κόνδυλοι, γλιστρούν στις υποδοχές τους στο κρανίο. Για να είναι αυτή η κίνηση ομαλή, ένας μαλακός δίσκος βρίσκεται ανάμεσα στους κόνδυλους και στο κρανίο και απορροφά τους κραδασμούς που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της μάσησης και των υπολοίπων κινήσεων της κάτω γνάθου.

Γιατί πονάω στην περιοχή της άρθρωσης;

Μερικές φορές η ΚΦΓΔ δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Τα πιο συχνά σημάδια δυσλειτουργίας της είναι:

  • Πόνος μέσα και γύρω από το αυτί, που επεκτείνεται στο πρόσωπο
  • Ευαισθησία στους μασητήριους μύες
  • Ήχος σαν «κλικ» όταν ανοίγετε ή κλείνετε το στόμα
  • Δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος
  • Γνάθοι που κλειδώνουν ή φεύγουν από την θέση τους
  • Πόνος στο χασμουρητό, στην μάσηση ή στην ευρεία διάνοιξη του στόματος
  • Ειδικού τύπου πονοκέφαλοι
  • Ξύπνημα με πόνο στις γνάθους ή στους μύες του προσώπου

Ο πόνος στην περιοχή της ΚΦΓΔ μπορεί να προέρχεται από τους μύες, τις αρθρώσεις ή από τα δόντια.

Ο γιατρός πρέπει πρώτα να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος.Στις περισσότερες περιπτώσεις η περιγραφή των συμπτωμάτων μαζί με την κλινική εξέταση του προσώπου και των γνάθων, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την διάγνωση του προβλήματος.

Η εξέταση περιλαμβάνει την ψηλάφιση των μυών και των αρθρώσεων για τον εντοπισμό του πόνου, ακρόαση ήχων καθώς και εξέταση για την ύπαρξη ή όχι περιορισμού στις κινήσεις της γνάθου.

Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στην διάγνωση της επίσης.

Μπορεί να θεραπευτεί το πρόβλημα μου;

Τα περισσότερα προβλήματα διαταραχών της ΚΦΓ διάρθρωσης αντιμετωπίζονται με συντηρητική θεραπεία.

Πρέπει να συνηθίζετε να μην μασάτε σκληρές τροφές καθώς και τσίχλες, να μην χασμουριόσαστε και να μην ανοίγετε το στόμα σας με απότομες κινήσεις.

Η θεραπεία του στοματογναθικού πόνου είναι συνήθως συντηρητική με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων του μυικού σπασμού και του πόνου και μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις και φαρμακευτική αγωγή.

Ο βρυγμός είναι το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους, εκτός της λειτουργίας της μάσησης. Το τρίξιμο είναι μία έξη (συνήθεια) που λαμβάνει χώρα συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων, υποσυνείδητα. Το σφίξιμο παρατηρείται συνηθέστερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό.

Συνέπειες του βρυγμού μπορεί να είναι:

ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

  • Αποτριβή και φθορά των δοντιών
  • Διάβρωση στην περιοχή του αυχένα των δοντιών
  • Κατάγματα δοντιών, σφραγισμάτων ή προσθετικών εργασιών
  • Κινητικότητα δοντιών
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • Πόνος στη γνάθο ή στην άρθρωση
  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνος στους μυς της κεφαλής και της κάτω γνάθου
  • Θόρυβος (clicking) κατά το άνοιγμα του στόματος
  • Περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος

Δύσκολα απαλλάσσεται κανείς από την συνήθεια του βρυγμού, αλλά μπορεί να προστατευτεί από τα αποτελέσματά του με τη χρήση του ειδικού νάρθηκα.

Τι είναι ο νάρθηκας βρυγμού;

Είναι μία ειδική κατασκευή, από διάφανο σκληρό ακρυλικό, η οποία καλύπτει τις μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών, στην άνω ή στην κάτω γνάθο. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το βράδυ, αλλά μπορεί να φοριέται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν κρίνεται σκόπιμο. Ο νάρθηκας εμποδίζει τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη τους θέση, και εξισορροπεί τις πιέσεις τους. Αυτό οδηγεί στη χαλάρωση των μυών και στην άρση των συμπτωμάτων από το στοματογναθικό σύστημα και την άρθρωση.

Παράλληλα, η χρήση του νάρθηκα προστατεύει τα δόντια από την αποτριβή, μειώνει την κινητηκότητά τους, και προστατεύει τις προσθετικές εργασίες από κατάγματα λόγω καταπόνισης.

Για να πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ο νάρθηκας βρυγμού, πρέπει να είναι ανένδοτος, από σκληρό ακρυλικό, και να επιτρέπει ελεύθερα τις οριζόντιες και πλάγιες κινήσεις της κάτω γνάθου.

Οι μαλακοί νάρθηκες αντενδείκνυνται απολύτως για την περίπτωση του βρυγμού.

Ποια είναι η διαδικασία για την ετοιμασία του νάρθηκα βρυγμού;

Στο πρώτο ραντεβού αποτυπώνονται τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου, και επίσης γίνονται ειδικές μετρήσεις και καταγραφές των κινήσεων του σαγονιού και του τρόπου που κλείνουν τα δόντια μεταξύ τους (σύγκλειση).

Κατόπιν ετοιμάζεται ο νάρθηκας στο εργαστήριο, και στο επόμενο ραντεβού, τοποθετείται και προσαρμόζεται στο στόμα σας.

Ο νάρθηκας μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια, ή για όσο εμφανίζονται τα συμπτώματα. Συχνά ο βρυγμός παρουσιάζεται σε περιόδους στρες, και υποχωρεί όταν ηρεμήσουμε.

Ο νάρθηκας χρειάζεται αντικατάσταση μόνο αν καταστραφεί ή αν αλλάξει κάτι στη θέση των δοντιών πχ. αν προστεθεί μια γέφυρα.


Η Πανδημία Κορωνοϊού (Covid-19), τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, επιτάσσει κάποια αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα λάβουμε στο ιατρείο μας με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια, το καθημερινό βούρτσισμα και η φροντίδα τους είναι απαραίτητα. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο;
Φυσικά!

  • Διεύθυνση

    Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια

  • E-mail

    info@moldovani.gr

  • Τηλέφωνο

    210 251 9033 / 6984 180347

  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα: 09.00 - 17:00 Τρίτη: 12.00 - 21.00 Τετάρτη: 12.30 - 21.00 Πέμπτη: 13.00 - 21.00 Παρασκευή: 09.00 - 17.00