Καλέστε μας
210 251 9033 / 6984 180347
Επισκεφθείτε μας
Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια
Ζητήστε ραντεβού
Εύκολα και γρήγορα!

Ενδοδοντία

Ενδοδοντική θεραπεία

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η διαδικασία του καθαρισμού και διαμόρφωσης των ριζικών σωλήνων και εν συνεχεία της ερμητικής έμφραξης αυτών με τα κατάλληλα, σε κάθε περίπτωση, υλικά. Στο ιατρείο μας εκτελείται από ειδικευμένο ενδοδοντολόγο χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα μεγέθυνσης και φωτισμού. Η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται με σκοπό τον καθαρισμό των ριζικών σωλήνων από τα οργανικά υπολείμματα του πολφού, την απολύμανση από το μικροβιακό φορτίο και την ερμητική έμφραξη των σωλήνων, ώστε να αποτραπεί η επαναμόλυνση αυτών, αποδίδοντας το δόντι λειτουργικό στο φραγμό. Ολοκληρώνοντας με επιτυχία μία ενδοδοντική θεραπεία και αφαιρώντας το μικροβιακό φορτίο, ο οργανισμός μας θα επουλώσει μόνος του το τυχόν υπάρχον απόστημα, συρίγγιο ή περιακρορριζική αλλοίωση.

Η επούλωση χρειάζεται περίπου ένα χρόνο. Για αυτόν τον λόγο ο ιατρός σας καλούμε για επανεξέταση και βγάζουμε μία καινούργια ψηφιακή ακτινογραφία, την οποία συγκρίνουμε με τις παλαιότερες για να σιγουρευτούμε για την πορεία της επούλωσης.

Ποια είναι η τεχνική της ενδοδοντικής θεραπείας;
 • Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού
 • Λεπτομερής κλινικός (εξωστοματικός και ενδοστοματικός) έλεγχος
 • Λεπτομερής ακτινογραφικός έλεγχος (λήψη αρχικού ακτινογραφήματος ενίοτε με δύο διαφορετικές οριζόντιες γωνίες, προσεκτική αξιολόγηση αυτού)
 • Αναισθησία
 • Απομόνωση του υπό θεραπεία δοντιού.
 • Επαρκής διάνοιξη του μυλικού θαλάμου.
 • Ανεύρεση των στομίων όλων των ριζικών σωλήνων.
 • Σωστός προσδιορισμός του μήκους εργασίας σε κάθε ριζικό σωλήνα.
 • Μορφοποίηση των ριζικών σωλήνων με κατάλληλα ενδοδοντικά μικροεργαλεία (χειρός, μηχανοκινούμενα).
 • Απολύμανση της πολφικής κοιλότητας (μυλικός θάλαμος, ριζικοί σωλήνες) με κατάλληλα αντιμικροβιακά υγρά διακλυσμών.
 • Σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται η τοποθέτηση φαρμάκων εντός των ριζικών σωλήνων μεταξύ των συνεδριών με σκοπό την περαιτέρω αντιμικροβιακή δράση.
 • Το τελευταίο στάδιο της ενδοδοντικής θεραπείας περιλαμβάνει τη σωστή, κατά μήκος και κατά πλάτος, έμφραξη των ήδη καθαρών και κατάλληλα μορφοποιημένων ριζικών σωλήνων. Τα κύρια εμφρακτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι η γουταπέρκα σε συνδυασμό με διάφορα φυράματα, καθώς και το ΜΤΑ σε ειδικά περιστατικά.
Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Η ενδοδοντική θεραπεία κατά την πραγματοποίηση των σταδίων της στο οδοντιατρείο είναι εντελώς ανώδυνη. Πραγματοποιείται με χορήγηση τοπικής αναισθησίας.

Μετά το στάδιο της τελικής έμφραξης μπορεί να υπάρξει μικρή ενόχληση, συνήθως να ενοχλεί κατά τη μάσηση. Η ενόχληση διαρκεί τις τρεις ημέρες και συνήθως είναι τόσο ήπια που δεν χρειάζεται την χρήση αναλγητικού. Αυτές οι οδηγίες δίνονται κάθε φορά από τον ενδοδοντολόγο με βάσει το δικό σας δόντι που «απονευρώθηκε» και την προυπαρχουσα παθολογία αυτού.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για μια ενδοδοντική θεραπεία; Μπορεί να γίνει σε μία;

Κάθε περιστατικό είναι εξατομικευμένο. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας ενδοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το μικροβιακό φορτίο των ριζικών σωλήνων, την κλινική συμπτωματολογία του ασθενή και το βαθμό δυσκολίας του περιστατικού.

Πολλά περιστατικά μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς σε μία συνεδρία.

Οι επαναλήψεις παλαιών ενδοδοντικών θεραπειών πιθανόν να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο.


Η Πανδημία Κορωνοϊού (Covid-19), τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, επιτάσσει κάποια αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα λάβουμε στο ιατρείο μας με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια, το καθημερινό βούρτσισμα και η φροντίδα τους είναι απαραίτητα. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο;
Φυσικά!

 • Διεύθυνση

  Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια

 • E-mail

  info@moldovani.gr

 • Τηλέφωνο

  210 251 9033 / 6984 180347

 • Ωράριο Λειτουργίας

  Δευτέρα: 09.00 - 17:00 Τρίτη: 12.00 - 21.00 Τετάρτη: 12.30 - 21.00 Πέμπτη: 13.00 - 21.00 Παρασκευή: 09.00 - 17.00